Vuosi parvekkeen elämää

Olen urbaani Tarhuri, tarhanani keskimääräinen kerrostaloparveke, josta näkyy kaupunki meren takana. Viljelen tarhaani vuodenkierron verran, ja tallennan mietteeni ja tekoseni tänne. Sen jälkeen parveke jää elämään Parvekepuutarha-kirjan sivuille.

tiistaina, helmikuuta 28, 2006

Linnunlaulusta ja köynnöskrassista

Otsikon asiat eivät kuulu tällä kertaa yhteen. Minun oli tarkoitus kirjoittaa krassista, mutta ilahduin parvekkeella käytyäni, kun kuulin lintujen taas laulavan niin sydäntä elähdyttävästi, että se pitää mainita myös. Se kun on aina varma kevääntulon merkki, ja valoa riittää koko ajan pidempään. Vielä kuukausi sitten oli pimeää, kun lapset haettiin hoidosta.

Ihanaa, kevät ja sitten kesä.

Ja kukkia parvekkeella.

Sitten aiheeseen.

Kun ensimmäistä kertaa kasvatin krassia parvekkeelle, lannoitin sitä heti alkuun reilusti, koska ajattelin kukkimisen tarvitsevan puhtia. Ja krassihan puski lehteä kuin pieni pensas, mutta ei nupun nuppua. Sitten silmiini sattui jostain tietoa krassinviljelystä, ja siinä sanottiin, ettei krassia saa lannoittaa, koska muuten se kasvattaa vain lehtiä...

Julistin krassin vesilinjalle, ja tuloksia seurasi. Ensin tuli yksi ujo nuppu, sitten niitä alkoi tulla useampia. Ja ne kukat! Kuin pieniä liljoja, niin herkkiä ja ihanan värisiä, keltaisia, oransseja, punaisia. Uskomattoman kauniita kuviointeja, sulin niiden edessä kuin lumi keväällä. Sipaisin niiden silkkistä pintaa sormellani, huulia vasten niiden viileää suloa oli myös kokeiltava.

Niin helppo hoitaa ja niin kauniit kukat. Siitä lähtien köynnöskrassi on saanut vihannoida parvekkeellani ja ilahduttaa niin minun kuin kylällistenkin silmiä.

3 Kommentit:

  • At 1:26 ap., Blogger MissTii said…

    Ihana kuvaus. Krassit ovat olleet myös minun parvekkeillani aina vakituisia asukkaita, niin helppohoitoisia ja kauniin värikkäitä ovat.

     
  • At 12:23 ip., Blogger Anna Maria said…

    Mukava kuulla, itse oikein ihmettelin niiden kukkien kauneutta, kun olin pitänyt krassia vähän niin kuin halvahkona kukkana. Mutta se on siis vakioasiakkaani nykyisin.

     
  • At 5:58 ip., Blogger Leonoora said…

    Monivärisenä ja myöhään kukkivana ilonantajana kasvatan minäkin krassia parvekelaatikossa. Kissan esteseinämäksi asennettu vihreä rautaverkko toimii hyvin krassin kiipeilypuuna. Entäs krassille ominainen tuoksu. Minusta se on merkillisen kiehtova, samoin kuin kehäkukissa, omanlaisensa.
    Krassien siemenistähän voi etikkaan säilömällä valmistaa "kapriksia". Onko kukaan kokeillut? Itse kerään vai siemenet talteen seuraavan kevään viljelyyn. Kukkia voi käyttää salaatteihin, ainakin koristeena.

     

Lähetä kommentti

<< Home