Vuosi parvekkeen elämää

Olen urbaani Tarhuri, tarhanani keskimääräinen kerrostaloparveke, josta näkyy kaupunki meren takana. Viljelen tarhaani vuodenkierron verran, ja tallennan mietteeni ja tekoseni tänne. Sen jälkeen parveke jää elämään Parvekepuutarha-kirjan sivuille.

tiistaina, lokakuuta 10, 2006

Timjami


Maustekasvi timjami (Thymus vulgaris) on toiselta nimeltään tarha-ajuruoho. Ajuruohojen tieteellinen nimi Thymus on vanha, sillä sen tunsi jo kreikkalainen luonnontieteilijä Teofrastos (372–287 eKr). Pohjana on kreikan thymós, joka merkitsee elinvoimaa, intohimoa ja vihaa.

Antiikin aikana uskottiin, että kangasajuruohon (Thymus serpyllum) tuoksu karkotti pahat henget.

Lääkeyrttinä timjamia on käytetty ties kuinka kauan. Kaarle Suuren sotajoukkojen varustuksiin kuuluivat ajuruohokeitteet kulkutautien torjumiseksi. Suomessa ajuruohosta valmistettiin yskänlääkettä vielä 1800-luvulla. Terveyskylpylöissä on siitä tehty uute kuulunut hoitojen tehoaineisiin. Nykyäänkin sitä hyödynnetään esimerkiksi suuvesissä ja hammastahnoissa.

Kasvin parantaviin ominaisuuksiin viittasi myös Shakespearen näytelmässään Hamlet (1600), jossa Ophelia sanoo isänsä kuoleman jälkeen kostoa vannovalle veljelleen Laertekselle: ”Kas, tuossa lemmikkejä, ne auttaa muistia; pyydän sua, armahani, muista mua! Ja tuossa ajuruohoa, se on järjen lääkettä.”