Vuosi parvekkeen elämää

Olen urbaani Tarhuri, tarhanani keskimääräinen kerrostaloparveke, josta näkyy kaupunki meren takana. Viljelen tarhaani vuodenkierron verran, ja tallennan mietteeni ja tekoseni tänne. Sen jälkeen parveke jää elämään Parvekepuutarha-kirjan sivuille.

perjantaina, lokakuuta 06, 2006

Mäkimeirami


Mäkimeirami (Origanum vulgare) on sukulaisensa maustemeiramin tavoin mausteyrtti. Mäkimeiramista saadaan varsinkin pizzojen mausteena suosittua oreganoa. Suomessa se kasvaa eritoten saaristomme ulkoluodoilla ja jonkin verran Varsinais-Suomessa.

Mäkimeirami on ollut tehokas yrtti- ja taikakasvi, jonka on uskottu suojelevan naisia ja heidän vastasyntyneitä lapsiaan noidilta ja pahoilta hengiltä. Siksi lasten kylpyvettä on terästetty mäkimeiramin lehdillä ja synnyttävien äitien vuoteisiin pantu sen kukkaversoja. Sitä on myyty myös lääkkeenä apteekeissa yskän, hammas-, pään- ja korvasäryn, unettomuuden ja kuukautisvaivojen parantamiseen sekä sydämen toiminnan elvyttämiseen.

Tieteellinen nimi Origanum on johdettu kreikan sanoista óros ’vuori’ ja gános ’kaunistus’. Antiikin mytologian mukaan mäkimeirami oli kasvi, jolla lemmen jumalatar Venus paransi sankari Aeneaan nuolista saamat haavat. Jumalattaren kerrottiin poimineen parantavan yrtin Kreetalla Dikten vuorella, missä myös nuolten haavoittamat vuohet söivät sitä ja paranivat.