Vuosi parvekkeen elämää

Olen urbaani Tarhuri, tarhanani keskimääräinen kerrostaloparveke, josta näkyy kaupunki meren takana. Viljelen tarhaani vuodenkierron verran, ja tallennan mietteeni ja tekoseni tänne. Sen jälkeen parveke jää elämään Parvekepuutarha-kirjan sivuille.

sunnuntaina, lokakuuta 08, 2006

Persilja


Persiljaa viljeltiin jo vanhalla ajalla Välimeren maissa. Antiikin kreikassa se liittyi sekä ylijumala Zeuksen että suurten hedelmällisyyden jumalattarien palvontamenoihin. Eräissä yhteyksissä kuten Nemean kisoissa Zeuksen päässä nähtiin oliivipuun oksien sijaan persiljasta solmittu seppele.

Kreikkalaisissa pidoissa oli tavallista, että vierailla oli seppele päässään. Alun perin sen kasvien on arveltu tuoksullaan kiihottavan ruokahalua, mutta myöhemmin seppeleen tehtäväksi uskottiin viinin lämmittämän pään viilentäminen ja krapulan lieventäminen. Toisinaan otsaseppele oli sidottu persiljoista.

Persilja on myös kilpailija haikaralle, sillä kansanuskomuksiin on kuulunut sellainenkin käsitys, että lapset tulevat persiljasta. Sitä on käytetty myös lääkekasvina ihmisten ja eläinten hoitamiseen ja myrkkyjen vaikutusten ehkäisemiseen.