Vuosi parvekkeen elämää

Olen urbaani Tarhuri, tarhanani keskimääräinen kerrostaloparveke, josta näkyy kaupunki meren takana. Viljelen tarhaani vuodenkierron verran, ja tallennan mietteeni ja tekoseni tänne. Sen jälkeen parveke jää elämään Parvekepuutarha-kirjan sivuille.

keskiviikkona, helmikuuta 28, 2007

Puutarha parvekkeella -kirjan lukijalle

"Parvekekulttuuri kukoistaa monin tavoin; ihmiset hoitavat kasveja, sisustavat ja nikkaroivat. Puutarha parvekkeella tarjoaa monenlaiselle tekemiselle, lukemiselle, kirjoittamiselle, ruoan valmistamiselle, olemiselle, rentoutumiselle ja yhteisille hetkille mielihyvää tuottavan tyyssijan. Jokaiselle se on omanlaisensa, eikä sen laittaminen ole kiireistä puuhaa – harrastuksissa aikaa ei lasketa. Tunteja riittää, ja päiviä. Aina voi aloittaa uudestaan, vuodenajan vaihtelutkin inspiroivat kokeiluihin.

Kuluneen vuoden aikana rakennettujen parvekeviljelmien taustalla on monien harrastelijapuutarhureiden vuosien ja jopa vuosikymmenien kokeiluja, onnistumisia ja epäonnistumisia, joten traditioitakin jo on.

Kirjassa mukana olleiden parvekkeiden koko vaihteli 3–30 m2:n välillä. Suurin osa oli lasitettuja, yksi niistä osittain. Yhteistä näiden kaikkien parvekkeiden omistajille oli innostus kasvien viljelyyn; vehreät kasvit tuottavat ihmiselle iloa. Sitä tuottavat myös aisteja hyväilevät asiat: värit, valo, tuoksut, maut, äänet ja kosketus. Parveke rakennetaan ja sisustetaan asukkaidensa tarpeiden, värimieltymysten ja elämäntilanteen mukaan.

Tämä kirja tarjoaa niin harrastelijalle kuin kokeneemmallekin parvekeviljelijälle konkreettisten neuvojen ja faktojen lisäksi nikkarointiohjeita parvekkeen kalustamiseen. Kun parveke on laitettu, aurinko paistaa ja istut mukavasti lepotuolissa, voit keskittyä kauniiden kuvien lisäksi viljelijöiden kertomuksiin omakohtaisista kokemuksistaan sekä kiinnostaviin pikkutietoihin muun muassa kasvien historiasta ja niiden esiintymisestä kirjallisuudessa.

Kiitämme avusta ja kullanarvoisista neuvoista mukana olleita asiantuntijoita ja parveke-entusiasteja."