Vuosi parvekkeen elämää

Olen urbaani Tarhuri, tarhanani keskimääräinen kerrostaloparveke, josta näkyy kaupunki meren takana. Viljelen tarhaani vuodenkierron verran, ja tallennan mietteeni ja tekoseni tänne. Sen jälkeen parveke jää elämään Parvekepuutarha-kirjan sivuille.

lauantaina, marraskuuta 11, 2006

Pelargonia


Pelargoniaa kutsutaan kansanomaisesti myös nimillä pelakuu tai pelakuuni. Se on kotoisin Etelä-Afrikasta, mistä hollantilaisten sanotaan tuoneen sen v. 1609 Eurooppaan Kapmaahan perustamastaan siirtokunnasta. Innokas kasvienkeräilijä François Masson toimitti saman vuosisadan lopulla Eurooppaan kymmeniä pelargonilajeja eteläisestä Afrikasta.

Pelargonin alkuperän on kerrottu liittyvän Arabiaan ja profeetta Muhammediin, joka koko päivän saarnattuaan ja rukoiltuaan pesi vaatteensa ja ripusti ne malvakasvin päälle kuivumaan. Kun hän tuli noutamaan vaatettaan muutaman tunnin päästä, oli sen alla ollut kasvi muuttunut komeaksi pelargoniksi.

Symboliikassa erivärisillä pelargoniankukilla on omia erityismerkityksiään. Tummanpunainen kuvaa surua ja raskasmielisyyttä, vaaleanpunainen ihastusta ja arvostusta. Helakanpunainen taas välittää rohkaisun ja lohdutuksen, murattipelargoni puolestaan ilmaisee asioiden muuttumattomuutta. Pelargoni, jonka lehdet muistuttavat tammenlehtiä, kertoo hyvistä ystävyyssuhteista.