Vuosi parvekkeen elämää

Olen urbaani Tarhuri, tarhanani keskimääräinen kerrostaloparveke, josta näkyy kaupunki meren takana. Viljelen tarhaani vuodenkierron verran, ja tallennan mietteeni ja tekoseni tänne. Sen jälkeen parveke jää elämään Parvekepuutarha-kirjan sivuille.

lauantaina, marraskuuta 11, 2006

Elämänlanka


”Hento kuin elämänlanka”, sanoi vanha kansa hoikista tytöistä. Samaa mieltä oli myös Johannes Linnankosken romaanin Laulu tulipunaisesta kukasta (1905) päähenkilö, hurmuripoika Olavi, joka vakuutteli Elämänlangaksi nimittämälleen neitoselle: ”Sillä elämänlanka sinä olet, minun tyttöni – sorea ja vieno kuin elämänlanka, hellä ja liittyvä kuin elämänlanka ikkunanpielessä, ja syvä ja pohjaton kuin elämä itse.” Huonosti kävi tytölle, joka lirkutteluun uskoi.

Elämänlankaa kutsutaan myös nimillä karhunköynnös tai isokierto. Myös trooppisesta Amerikasta lähtenyt päivänsini kuuluu elämänlankoihin. Sen englantilainen nimi morning glory tuo mieleen sananlaskun ”aamunhetki kullan kallis”, ja se aukaiseekin siniset trumpettimaiset kukkansa aamulla ja sulkee ne keskipäivän aikoihin.